Hvorfor er det vigtigt at tage hånd om fertilitetsstress?

Hvorfor er det vigtigt at tage hånd om de psykiske reaktioner, der opstår under fertilitetsbehandlingen?

For det første er det vigtigt, at du trives så godt som muligt. Et fertilitetsforløb kan vare måneder og år – Og du skal kunne leve dit liv i al den tid, ikke bare overleve fra cyklus til cyklus.

For det andet er fertilitetsforløbet ikke enden på rejsen. Når det lykkes at blive gravid, og du skal være mor, får du brug for al den energi og overskud, du kan mønstre. Hvis det ikke lykkes at blive gravid (selvom det er en svær tanke at tænke), vil det være en energikrævende sorgproces at skulle sige farvel til drømmen om et barn. Alternativt vil I måske forsøge at adoptere, og det kan i sig selv være en lang og hård proces. Under alle omstændigheder vil det, der skal ske efter fertilitetsbehandlingens afslutning, også kræve, at du har energi og styrke til det.

For det tredje viser forskningen, at psykisk stress og belastning er den hyppigste årsag til, at man dropper ud af fertilitetsbehandling uden at være blevet gravid. Selv i lande, hvor fertilitetsbehandlingen er betalt af staten, stopper mere end halvdelen af dem, der er i IVF-behandling, før alle deres gratis forsøg er opbrugt. Et højt stressniveau kan altså gøre det sværere at holde ud af blive i fertilitetsbehandlingen.

Og endeligt er der det helt store spørgsmål: Er det lettere at blive gravid, hvis man ikke er stresset? Det er et virkeligt godt spørgsmål, som forskningen indtil videre ikke har kunnet give et klart svar på. Nogle studier peger på, at psykologisk behandling samtidigt med fertilitetsbehandlingen kan øge chancen for graviditet. Andre studier finder ikke en klar sammenhæng. Så vi har endnu ikke et helt klart svar.

Det, vi ved med sikkerhed, er, at psykologisk behandling kan mindske stress, angst og nedtrykthed under fertilitetsbehandlingen. Det kan gøre det lettere at holde ud at blive i behandlingen, og du kan være et bedre sted følelsesmæssigt, når fertilitetsbehandlingen afsluttes.